Tu ce neam de victimă a modei eşti?

| |
Pun pariu că o să mă satur vara asta de colanţi şi că n-o să-mi doresc să-i mai văd nici acolo unde s-ar potrivi de minune. Să mă explic. Dar prin învăluire, că nu ştiu altfel.

de Ileana Ilie


Ar trebui să recunoaştem, nu-i aşa, că "Totul despre Sex" ne-a plăcut şi ne place: Carrie Bradshaw, jurnalista new yorkeză obsedată de modă, e întruchiparea femeii moderne, puternice, îndrăzneţe şi cu o carieră de succes, care nu se fereşte să-şi recunoască şi să-şi analizeze defectele sau eşecurile în dragoste.

Dar cine este, totuşi, această Carrie Bradshaw?

Poate fi, fără îndoială, oricare dintre noi. Dincolo de ambalaj – haine şi pantofi scumpi, genţi sau alte accesorii în trend -, personal îmi place actriţa.





Sarah Jessica Parker nu e nici de departe una dintre frumoasele lumii (e mică de statură, are nasul mare, nu prea are sâni) şi totuşi le-a făcut pe multe femei să-şi dorească să fie ca ea.

Graţie rolului din "Totul despre Sex", Parker a declanşat o obsesie internaţională pentru stilul ei vestimentar, obsesie care a transformat-o într-o "Icoană a Modei", dacă ţinem cont de premiul pe care i l-a acordat Consiliul Designerilor Americani de Modă.

Ca o paranteză... pun pariu şi că n-am fi ispitiţi să tot revedem filmul ăsta dacă nu s-ar fi străduit atât de mult să ne câştige simpatia.

SJP a intrat atât de bine în pielea lui Carrie, încat "Moda a devenit defectul meu fatal. Slăbiciunea mea", vedeta lăsând să se înţeleagă faptul că este exemplificarea perfectă pentru ceea ce se numeşte "fashion victim". Dar în sensul bun al cuvântului.

Adică ce înseamnă să fii o "victimă a modei"? Şi care e sensul rău al cuvântului?






"Să te îmbraci după ultimele tendinţe, indiferent dacă hainele respective ţi se potrivesc sau nu. Cam aşa ca Britney Spears sau Paris Hilton", dă o definiţie scurtă o colegă.

Un coleg se gândeşte la prietena lui pe care o consideră "fashion victim" pentru că "umblă toata ziua prin magazine să îşi cumpere haine la modă".

Perfect de acord cu ambele variante. Până la urmă nu e nimic rău în a-ţi dori să fii ca şi Carrie Bradshaw.

Problema este atunci când, din dorinţa de a fi "trendy", devii penibil prin excesul de haine şi accesorii "de firmă" pe care le porţi nu pe rând, ci pe toate odată, doar ca să arăţi lumii că nu te interesează nimic cu titlul de "no name".

Iar "lumea bună" a Bucureştiului e plină de astfel de personaje.

E imposibil să nu-ţi sară în ochi pe la televizor sau prin reviste tricourile lor pe care scrie mare Versace, Armani sau Dolce&Gabbana. Dacă ai ghinionul (aţi citit bine) să calci printr-un club de fiţe, se lovesc de tine din cauza ochelarilor de pe ochi gravaţi cu logoul firmei de la care au fost cumpăraţi care îi feresc de lumina orbitoare a refectoarelor de... nu mai văd pe unde calcă.

Şi uite aşa mă descopăr gândindu-mă de câte ori, privind în jurul meu, nu mi-am zis: "Of... fata asta s-a uitat în oglindă înainte să iasă din casă?".





Dar în fond şi la urma urmei nu mai contează că ai 40 sau 80 de kilograme, colanţii sunt la modă şi e musai să ai o pereche, dacă vrei să fii în trend.

Am găsit pe Wikipedia.org o definiţie scurtă, dar la obiect: cad victime modei acele persoane care sunt atât de nesigure pe ele, încât sunt incapabile să-şi dezvolte un stil propriu şi preferă să ia ca literă de lege propunerile făcute în magazinele pe care le frecventează.

De această nesiguranţă profită din plin producătorii şi retailerii din domeniu. Mie mi se întâmplă des să-mi spun: "Dacă şi asta e rochie..." În fine, poveste lungă.

Înapoi la exemplul bun de fashion victim: de la pantofii ei cu toc stiletto şi până la părul ei în continuă schimbare, Sarah Jessica Parker ne aminteşte tuturor cât de bine e să fii femeie şi să te poţi "juca" cu moda. Să fie ea simbolul femeii contemporane?






Înapoi şi la "Dar cine este această Carrie Bradshaw?": Carrie la care mă gândesc eu nu e neapărat o femeie de carieră şi nici nu reprezintă "eternul feminin" sau prototipul femeii "la 30 şi ceva de ani".

Ştie însă că poate cuceri, indiferent de statutul social, prin imaginea impecabilă şi risipa de bun gust. Nu ajunge niciodată să poarte haine nepotrivite, doar de dragul de a fi "în pas cu moda". Şi nici nu sare în cap, doar pentru că se poartă.


TU ÎN CE CATEGORIE DE "FASHION VICTIM" TE ÎNCADREZI?

10 reactii:

Paula NEGREA spunea...

Draga mea, ai dat o frumoasă definiţie, în final, pentru ce-mi tot închipui eu că e o lady de la începuturile blogului ăstuia... Mulţumesc!

Dacă-ţi zic că sunt victimă de neamul "îmi doresc să port pantaloni de piele într-o lună de acum şi voi face un exerciţiu de voinţă să dau jos rapid cinci kg, pentru asta" cum sun? :D

Katrim spunea...

Eu una nu-mi pierd timpul prin magazine pentru ca pur si simplu gasesec mereu si mereu aceleasi lucruri si acest aspect ma scoate din sarite. In schimb, urmaresc cu frenezie bloguri fashion, site-uri (niciodata reviste insa), magazine online (net-a-porter) si-mi creez singura un concept apoi incep sa adaptez ce am si ce gasesc prin sh-uri (unde imi gasesc sacouri escada, armani,max mara, kenzo, moschino-etichetele lor sunt intotdeauna pe interior, nicidecum desenate pe toata suprafata hainei; si tot asa pe care le iubesc nespus pentru ca au costat de nu stiu cate ori mai putin decat replicile contemporane zara). deci eu zic ca sunt un fashion victim cu capsorul pe umeri.

Anonim spunea...

Buna ziua.
Sunteti interesat de un schimb de linkuri cu http://www.e-anunturi.eu ?

Schimbul de linkuri este benefic pentru ambele site-uri deoarece este vazut de motoarele de cautare (ex: google, yahoo) ca un vot de incredere. In plus, schimburile de linkuri va aduc si vizitatori de pe site-urile partenere.

Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati linkul si apoi sa lasati un mesaj pe pagina de contact de pe http://www.e-anunturi.eu in care sa specificati pagina pe care ati pus linkul ca eu sa pot verifica. In mai putin de 24 de ore voi adauga si eu linkul dumneavoastra pe http://www.e-anunturi.eu .

Multumesc, sa aveti o zi buna!


PS: Foarte dragut site-ul

Unknown spunea...

esti ambitioasa paula;)... ambitie in sensul bun

ilie spunea...

sa va spun eu cum suna la mine fashion victim: filmul asta in sine e o moda.siiii, ca sa fiu si eu la moda, am luat-o pe a mea femeie si am purces in sala de cinema(ce cuvinte am in mine).si sa vezi ce n-a vazut parisu si toata turma lui: intr-o sala de 200 de pers eram maxim, maxim am zis, 20 de barbatzi!!! dc eram singur as fi crezut ca sunt in rai...dar era si EA in decor:-<!!! sarind peste dezamagirea asta sa vezi show tata: sala mai galagioasa ca asta rar gasesti la film; femei mai "experte in moda" rar gasesti(ma prapadeam de ras); siiii ...siii...spre marea mea surprindere( sau poate sunt eu incuiat) cele mai gustate secventze din film, si nu de catre infima parte masculina, erau cele in care samantha "era porno tata".ciudata experientza.sunt fashion victim.nici nu mi-am dat seama ce ai scris aici pt ca trebuia sa share-uiesc experientza asta socanta:)

Vintage Mannequin spunea...

"Fashion victim" ma duce cu gandul la o persoana care, either: 1. reuseste sa se transforme intr-o aparitie ridicola din cauza alegerilor nepotrivite pe care le face,cu privire la garderoba,desigur; 2.cheltuieste in acest sens nepermis de mult(i) bani/energie/timp. Hmm...iata ca devine debatable :) Toate am fost, suntem si vom fi la un moment dat victimele ei, no one can escape! We just have to be on the lookout!

Paula NEGREA spunea...

@katrim Mi se pare minunat ca iti iei timp sa rascolesti curioasa dupa acele piese-chilipir!

@anonim De dragut, dragut, dar mai ales cu cititoare alese. Carora nu le recomand decat bunatati - onlineri de scriitura sau arta al naibii de buna. Multumesc, asadar, dar prefer sa nu facem schimb de linkuri.

@ileana De fapt sunt intre joburi :))

@ilie Deci te-a coplesit, in cel mai practic sens :D Sa ne traiesti, domnule, ca te-ai dus! Mare lucru. Ce ti-e si cu pisologia asta feminina, asa-i?

@herabaroque Eu, ca si Ileana, cred ca putem fi stapanele modei, ca o putem juca noi pe degete, alegand dupa cine suntem, nu dupa ce mai e hot sau must-have.

Victime? De la prima emotie in fata unui imprimeu garden, de exemplu, chit ca e SH, H&M, Erdem ori Westwood. Doar ca exista pana si inteligenta emotionala, nu? :)

Discutia continua, afcors. Asteptam "calificarea" voastra intr-ale victimelor modei.

Paula NEGREA spunea...

Ileana, mi-am amintit de cand mi-e drag de tine :)

De cand am facut amandoua interviu de business, aproape in acelasi timp, cu Marius Dumitrescu de la Avery Denisson. Incredibil omul ala, cu tot cu pasiunea lui pentru etichete...

Chiar! Si apropou de victime.

Ladies, voi cumparati haine cu eticheta care va jeneaza? Si s-a intamplat sa va ganditi vreodata ca retailerului aluia nu-i pasa deloc de voi atasand niste etichete al naibii de ieftine pe niste haine al naibii de scumpe? :)

Saloane tatuaje spunea...

curajos cine mai poarta colanti pe caldura asta :)

Paula NEGREA spunea...

Şi tatuaaaaji! Gâdilă. Mâine ploo.