O lume paranoică

| |
... într-o carte despre derapaje cinice - Frederic Beigbeder, "Iartă-mă! Ajută-mă!"

Angajat de o companie de manechine, Octave pleacă în Rusia în căutarea unor fete proaspete şi fotogenice, gata să se vândă pentru a deveni fotomodele:

"Peste tot, corpurile erau cântărite ca pe o tarabă, la piaţă. Toate doreau să fie unice, însă, în realitate, toate nădăjduiau să semene cu fotografia de pe coperta ultimelor numere de reviste.

Te puteai crede îndrăgostit dacă urmăreai o campanie Guess. Eram în era umanităţii sexi. Nu am cunoscut şi alte vremuri, dar îmi închipui că mai-nainte oamenii nu au fost vreodată atât de geloşi. Au înnebunit toţi şi cu totul de când egocentrismul e ideologie dominantă.

Specialiştii care decretează lookul mondial dispun de o capacitate de a da lovituri fără precedent în istorie. Investiţiile anuale în cumpărare de spaţiu publicitar ar fi rezolvat de zece ori foametea de pe glob, dar cea mai urgentă este nevoia de a pisa publicul, pe toate canalele, cu aceleaşi chipuri, în aşa fel încât mărcile de lux să rămână în top of mindul înfometaţilor.

Dezirism fără frontiere. Tineri care ar accepta să reînceapă războiul numai şi numai pentru a apărea în următorul număr din Vogue".