Cunoaşterea începe din curiozitate

| |
Aveam eu la un moment dat timp liber şi nu ştiam cu ce să-l umplu.. Am googăluit şi-am dat de nişte cursuri, ţinute de nişte oameni fensi la minte, pe la o fundaţie care nu-mi suna..

M-am întâlnit cu Sandra Ecobescu (cea mai grijulie organizatoare de evenimente ever) şi ea mi-a dat fix toate detaliile dintr-un suflu. Fundaţia Calea Victoriei propune o alternativă jucăuşă la învăţământul plictisitor: oameni foarte bine pregătiţi (lectori de elită şi artişti carismatici) lămuresc, în dezbateri, nişte subiecte de care şcoala nu se preocupă.

Idei şi stări de spirit în dialog. Slalom prin istorie, filosofie, religie, antropologie, muzică, pictură, arhitectură, ecologie. Naaais, mi-am zis. Şi m-am înscris la atelierul despre Poveştile Bucureştiului şi la cel de Elite interbelice.

Curioasă rrău, i-am stârnit pe lectori (Georgeta Filitti şi Mihail Neamţu) şi-am aflat următoarele picanterii (restul .. dacă vă înscrieţi din septembrie la fundaţie :) )

Ardelenii au boicotat încoronarea regilor Ferdinand şi Maria ai României.. :(

Bloody Mary s-a lansat în Bucureştiul interbelic!

Prin anii '20 nu puteai trece fără o pălărie cochetă pe cap prin faţa Palatului Regal. Modiste erau, apropo, în toate mahalalele!

A făcut şi Carol II un lucru bun: i-a trimis pe ataşaţii culturali la toate licitaţiile din lume pentru a recupera patrimoniul românesc împrăştiat.

Brănenii au reputaţia de bogătaşi pentru că, pe vremea când era vamă, Branul percepea 3% din valoarea produselor negustorilor care îl tranzitau, ca taxă.

Cămaşa în pătrăţele era, pe vremuri, specifică muncitorilor. O foloseau să nu se vadă murdăria :)

Poiret i-a pus femeii centură în talie şi abajur pe coapse.

Spaţiul mioritic: cultura performaţei, complexul tiraniilor, educaţia voinţei, istoria comodităţilor.

Nae Ionescu, filosoful, era un soi de dandy, cu Maybach (primul din RO) şi casă în Băneasa :)

George Călinescu şi Mihail Sadoveanu au colaborat cu Securitatea fără jenă. Probabil de aia scrie despre ei prin manuale.. merită, nu?

Jockey Club încă există. Nu se mai ţin curse de cai, duelul nu mai rezolvă conflictele între membrii, dar măcar se mai joacă bridge din când în când.. Bălăceanu-Stolnici cu Isărescu :)

Prin influenţele ei în toate domeniile, Franţa a făcut o colonizare paşnică.

Lui Dinicu Golescu îi datorăm numerotarea caselor şi botezarea străzilor cu un nume (noroc cu vizita lui în străinătate). Generalului rus Kiseleff îi datorăm multe şosele şi grădini în Bucureştiul ăsta de ciocolată.


4 reactii:

Draumur spunea...

wow! your blog seems so fancy! i just love the old pictures. they always have something wise to say!

Anonim spunea...

cat de interesant ... thanks thanks ..

Paula NEGREA spunea...

Abia astept sa ne intalnim la ateliere! Ma bucur ca am dat un hint intere :)