RE:

| |
[NU E DESPRE SCOALA DE MODA DIN ROMANIA, NICI DESPRE SISTEM. E DESPRE ROMANII CARE CONTEAZA MEREU PE ALTCEVA DECAT PE EI..]


Cum sa ai, in vremurile astea, putin peste douaj' de ani si sa crezi ca scoala-ti va servi pe tava un job cu o leafa de vis sau, mai trist, sa astepti ca "sistemul" sa te ridice?


Prea pretiosii mei studenti sau proaspat absolventi de moda,

Va condamn pentru ca habar n-aveti sa folositi gugalsearchul.
Va condamn pentru ca nu va sinchisiti sa va construiti o identitate online, care ar trebui sa va stea la degetul mic; nu mai vorbesc de cea offline, imbracandu-va propriile creatii..
Va condamn pentru ca, in doi ani de cand ma intalnesc cu actori mari din industria si retailul local si international ca sa scriu despre miscarile din piata, putini mi-ati dat un mail cu dorintele voastre de a face, putini mi-ati cerut ajutorul unei "introduceri".


- Cati dintre voi STIU ce se intampla ACUM, in lumea asta larga, in design vestimentar, interior, auto, cati dintre voi stapanesc informational valurile, trendurile?

- Cati dintre voi, "pasionati", ISI ARGUMENTEAZA praful sau mijtoul unei colectii de sezon ferindu-se, din exigenta personala, de etichetele amatoricesti "imi place / nu-mi place"?

- Cati dintre voi AU LUPTAT sa plece cu bursa la un institut de moda sau sa intre in finala unui concurs international de design?

- Cati dintre voi si-au pregatit temeinic UN PORTOFOLIU si i-au asaltat pe industriasi cu idei si mesaje, chiar "incomodat" cu o vizita? De fapt, cati dintre voi stiu cum isi negociaza lohnistii comenzile, cum se munceste intr-o fabrica de confectii sau.. cum se coase la masina?



[PONT: Sorste, Europrima, Tanex, care duduie chiar si acum de "lucrari" in lohn, s de abordat pe varianta brand propriu. Nu le lipseste nici know-how-ul, nici viziunea, credeti-ma, ci DOAR UN DESIGNER CU O POZITIONARE CORECTA!]

2 reactii:

lix spunea...

Au ajuns in halul asta la putin peste douaj' de ani din cauza scolii care nu te invata cum sa te descurci in viata intr-un mod onorabil si cu success, ci te invata cum sa depinzi cat mai mult de o hartie (fara de care esti un nimeni!?!?!) la care se adauga si ghinionul sa aiba niste parinti indoctrinati de scoala romaneasca :)
Insa o parte din vina o au si ei pt ca in prezent exista o resursa aproape nelimitata de informatie si oportunitati(internet-ul) de care nu profita.

Anonim spunea...

Re: Re:


Scoala nu trebuie sa te invete sa te decurci in viata dar cred ca trebuie sa te ajute sa te formezi ca specialist. Trebuie doar sa te sprijine in cautarile tale.
Cat de mult esti familiarizata cu ce se intampla cu adevarat in scolile din romania?
Nu e normal ca un student ce studiaza moda 3 sau 4 ani sa nu fie capabil sa folosesca masina de cusut sau sa nu aiba notiuni elementare de istoria costumului, sa nu stie ce materiale textile foloseste.
Cred ca e de datoria scolii sa iti dea structurat informatiile de baza ca mai apoi prin munca individuala sa aprofundeze si sa gasesca propriul mod de a utiliza informatiile. Si asta NU se intampla in scoala romanesca. Iar daca tu ca si student trebuie singur sa cauti si sa structurezi toata informatia, de ce mai trebuie sa platesti 800 de euro? de ce mai trebuie sa te duci la scoala?? pentru o diploma pe care secretara ti-o da oricum urland?

Cei care pot spune clar Da! stiu ce se intampla acum in arta , in design, in lume, cei care au avut curiozitatea sa scormoneasca in bibliotecile online, cei care au participat la competitii internationale si s-au luptat pentru o bursa... in mare parte nu mai sunt in tara si nici nu cred ca se vor intoarce.